Voor 16:00 besteld, is zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €25
Altijd de leukste kaarten

Stilte momentjes

Als je stilte kan omarmen. Als stilte je rustplaats is, dan stopt de voortdurende zoektocht naar iets wat de leegte kan vullen.

De voice-over

De voice-over is je interne stem die de hele dag overal wat van vindt. We zijn er zo aan gewend dat we het heel normaal vinden, maar als je er op gaat letten lijkt het toch wel een gekke gewoonte. Waarom geven we steeds innerlijk commentaar op het leven? Waarom zijn we daar ooit mee begonnen? Als baby deden we dat namelijk nog niet.

Ooit zei iemand tegen mij toen we het er zo over hadden: “O ja? Niet gek dat we dat doen? Mmm… wat denk je dat er zou gebeuren als iedereen hardop zijn of haar interne gedachten zou spreken? Ik denk dat heel veel mensen wellicht voor gek worden verklaard.”

Daarna ben ik er eens met wat extra aandacht op gaan letten. De interne dialoog is vaak onsamenhangend, van de hak op de tak, zichzelf continue herhalend en bijna altijd pratend over het verleden, of de toekomst. In ieder geval altijd over dingen die er nu helemaal niet zijn.

Vaak heeft je interne stem de aard van een soort voice-over. Zoals de commentator bij een voetbalwedstrijd voorziet je voice-over jouw leven met een ongevraagde ondertiteling. Veelal totaal overbodig. Je leven heeft helemaal geen ondertiteling nodig. Echter, als je dit door hebt of je bent je voice-over zat, is het erg moeilijk om er mee te stoppen. Waarom is het zo moeilijk om er mee te stoppen?

Als je goed kijkt naar de werking van je interne stem zal je zien dat het altijd voorafgaand en/of na afloop van een gebeurtenis, handeling of actie begint met ratelen. Tijdens de handeling zelf is de stem er niet. Ga maar eens na; als je je volle aandacht aan iets geeft, wordt het stil in je hoofd. De stem verdwijnt op de achtergrond. Als je nog wat dieper kijkt, kun je zien dat het gevoel van een ‘ik’ die iets doet, verdwijnt wanneer je je volle aandacht aan iets geeft. Het leven zelf neemt het over, het stroomt door je heen, zonder tussenkomst van een ‘ik’. Met het verdwijnen van je interne stem verdwijnt ook je ‘ik’-gevoel. De twee hebben een relatie, ze zijn met elkaar verbonden.

Je interne stem helpt je ego bij het creëren van zijn speciale ‘ik’-gevoel. Het is in wezen de stem van je ego die je het gevoel van een ‘ik’-beleving geeft. ‘Ik’ wordt voorafgaand of na afloop van een gebeurtenis gecreëerd.

Op deze manier eist het ego steeds weer het leven op. Het ego claimt het leven, het leven dat op zichzelf volledig vrij is en niets anders nodig heeft dan het leven zelf. Vrijheid is: leven zonder tussenkomst, zonder claim, zonder onnodig opeisen.

 

12,95

Stilte Boekje + Luister-Cd! Een bijzonder boekje met meditaties, bespiegelingen, oefeningen en verhalen over stilte. Een ode aan het leven! Als je stilte kan omarmen. Als stilte je rustplaats is, dan stopt de voortdurende zoektocht naar iets wat de leegte kan vullen. Stilte omarmen is een proces van niet meer grijpen, van het openen van je hand, van het loslaten van je gebalde vuist.
  • 96 bladzijdes Full Colour met illustraties en foto’s
  • Inclusief luister CD met verhalen en meditatieoefeningen.

Meer verhalen

“Wilt u mij stilte leren?”, vroeg ik. “Ah!”’ zei de meester. Hij scheen ingenomen. “Is het de grote Stilte die je wilt?” “Ja, de grote Stilte.” “Welnu, waar denk je dat ze gevonden kan worden?”, vroeg hij. “Diep binnenin mij, neem ik aan. Als ik maar diep naar binnen
Er was eens een vader die met zijn zoontje naar een ver land reisde. Onderweg moesten ze een hoge berg over en vlak bij de top daarvan brachten ze de nacht door in een hut. Bij het aanbreken van de dag verdreef de zon de duisternis en kleurde met

Product succesvol toegevoegd aan je mandje!