opc_loader

Menu

 

Inleiding

Emoties zijn jouw interne reactie op een situatie. Vaak zijn deze reacties onbewust en mechanisch. Vanuit dat onbewuste reageer je op een bepaalde situatie meestal hetzelfde. Je wordt boos van… je wordt blij als… je voelt je verdrietig wanneer… Ik wil hier niet te diep ingaan op de psychologie van emoties, maar meer wat er met je gebeurt als er een emotie opkomt. 

Je kan emoties mooi vergelijken met de rimpelingen die ontstaan als je een steen in het water gooit, waarbij de steen staat voor je interne reactie op een situatie. De steen maakt golven op het water, van hoge naar steeds zwakkere zie je de cirkels over het water trekken. Als je verder niets doet effent het zich vanzelf, de golven vibreren uit en het water wordt weer glad. Hoe groter de steen des te langer het duurt, maar uiteindelijk zal ook bij grote stenen het water weer tot rust komen. Zodra je je echter met de rimpelingen gaat bemoeien, omdat je ze niet wil en onprettig vindt, wordt het water nog woeliger. Door erin te roeren en door je pogingen de golven in te perken zal het oppervlak alleen maar onrustiger worden. Niets doen is veruit de beste oplossing. En juist dat niets doen vinden wij vaak zo moeilijk.

Doorgaans gooien steeds weer dezelfde steen in het water. We blijven emoties voeden met gedachten. Daardoor worden ze groter en groter totdat ze ons geheel in hun greep hebben. Het water blijft lang woelig. Als je zou stoppen met het voeden van je emoties dan zouden ze niet veel langer bestaan dan 90 seconden. De rimpelingen lossen na 90 seconden vanzelf op als je niets doet.

Het gaat er niet om dat er geen emoties mogen zijn. Het gaat er om dat we ze niet onnodig lang in standhouden. Het gaat erom dat je ze ‘de baas’ blijft, dat ze je niet geheel in hun greep krijgen. 

Het meegaan met je emoties, het voeden en het je erin verliezen is zo’n bekende weg dat 90 seconden nietsdoen best heel moeilijk kan zijn. Vandaar wat tips die je zou kunnen toepassen als er zich een situatie voordoet waar een emoties opspeelt. 

Ga met je volle naar de emotie of het gevoel dat je hebt. Dat kan van alles zijn, weerstand, onzekerheid, maar ook gedachten zoals: ‘dit is niet leuk of onprettig’, of ‘ik wil hier niet zijn’. Voel ook eens in jezelf wat je normalen reactiepatroon bij zo’n gevoel zou zijn. Wat doe je normaal? Wegduwen? Vluchten? Er overheen praten? Kijk goed welke reactie het voor jou is.

Als je contact hebt met de emotie kan je met je adem het gevoel dieper naar binnen brengen. We doen dat met 9 ademhalingen en als je diep en rustig kan ademen duurt de oefening precies 90 seconden. Genoeg om het wateroppervlak weer rustig te krijgen.

 

De 90 seconden oefening:

Ademhaling 1. Erken de emotie

Ademhaling 2. Bied geen weerstand

Ademhaling 3. Ontspan je denken, ga niet interpreteren.

Ademhaling 4. Voel de rimpeling die het teweeg brengt in je lichaam

Ademhaling 5. Adem het gevoel diep in

Ademhaling 6. Omarm het gevoel met al je liefde

Ademhaling 7. Laat het zijn

Ademhaling 8. Voel de rimpelingen afnemen

Ademhaling 9. Geniet van de stilte die er nu is.

 

Die stilte is er altijd. 

Stilte is het water waar de steen invalt.
Het is dat waar emoties in opkomen en in oplossen.
Het is de oergrond waar alles in opkomt en in oplost.
In principe is alles een poort naar stilte, alles verwijst constant naar die staat van ‘zijn’ waar het leven vrij is. Ook emoties, al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet verwachten.